[Tillbaka] [Mera recept]

 

Recept

 

Att laga mat ute över öppen eld kräver en annan teknik och utrustning än hemma vid spisen, då temperaturen regleras med avståndet till elden. Grytor och kastruller skall vara av gjutjärn och väl inbrända. Inga diskmedel får sedan användas i dessa kärl utan rengöring med vatten är det enda sättet.

 

Men för den skull skall ni inte tveka att prova, ni kommer att bli förvånade hur fort det går att skapa läckra måltider med enkla medel.

 

Här följer några enkla recept på god mat och bakverk lämpliga att tillaga utomhus långt från moderna bekvämligheter.

 

Kolbulle:

Kolbullen förknippas fram för allt med skogshuggare i Sverige, men denna rätt var även vanlig bland soldaterna under inbördeskriget. Ingredienserna är enkla att bära med sig och de har en lång hållbarhet.

 

400 gram rimmat fläsk
1 liter vatten
5 1/4 dl vetemjöl
1 3/4 dl kornmjöl
salt
 Gör så här:
Vatten, vetemjöl och kornmjöl röres ihop till en jämn smet. Häll mjölet i vattnet under omrörning, för att undvika klumpbildning. Tärna det rimmade fläsket i 5-6 mm stora tärningar. Av satsen blir det fyra kolbullar. Strimla och stek därför en fjärdedel av fläsket i stekpanna på öppen eld tills det är knaperstekt, salta efter smak. En fjärdedel av fläsket blandas sedan med en fjärdedel av smeten i stekpannan, och bullen steks i någon minut på vardera sidan. Sitter det fast i pannan skall man steka lite till så lossnar det. Vändningen göres med fördel med ett snitsigt uppkast.

Serveras rykande het, gärna med lingonsylt och mjölk att dricka till.

 

 

Stompa:

Stompa är en form av segkaka som inte innehåller jäst. Degen kan behändigt blandas i förväg i matberedare och förvaras i plastpåse. 

 

5 dl filmjölk
1 dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
14 dl rågsikt

 

Blanda ingredienserna väl och kavla ut bitar i tunna skivor av lämplig storlek. En sats räcker till c:a 10 personer. Gräddar de 1/2 cm tunna kakor i en stekpanna eller på galler över en glödbädd. Ät dem nygräddade med smör!

 

 

Bröd grundrecept:

 5 dl Ljummet vatten
6 dl Vetemjöl
6 dl Grahamsmjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 tsk Brödkrydda, hel eller mald
1 msk matolja

 

Blanda vetemjöl med övriga torra ingredienser i gryta eller bakhink, tillsätt vattnet och se till att allt blandar sig väl. Fyll på med grahamsmjöl så att det blir en fast men inte alltför torr deg. Spara mjöl till utbaket. Låt degen jäsa upp och baka ut den med det sista mjölet. Låt jäsa igen.

 

Till själva gräddningen används en så kallad Dutch Owen som är en gryta med vändbart lock. Har man inte tillgång till en sådan kan två grytor som ställs på varandra användas i stället.

 

Förvärm grytan över elden, och se till att det finns en bra glödbädd att ställa den på vid sidan av där den sedan ställs och laddas med den färdigjästa degen. Lägg på locket upp och ned och fyll på rikligt med glöd i locket för att få mer övervärme. Med fördel håller man mer värme i locket än under så minskas risken att brödet bränns vid innan det är färdiggräddat. Låt grädda i 30 – 40 minuter, och testa sedan med sticka. Låt brödet svalna lite i en handduk eller ulltröja. Njut direkt eller nästa dag.

 

Grave Spits köttgryta:

Älgstek eller annat magert kött.

Potatis

Lök, vanlig gul eller purjolök.

Grillsås (honung eller vitlök)

Röda kidneybönor på burk.

Pepparmix

Salt

Matolja

 

Mängderna får ni ta efter behov och smak.

Skär upp köttet i strimlor och stek det i en het gryta med rikligt med matolja. Krydda med salt, grillolja och pepparmix. Finhacka lök och blanda i köttet.

 

Låt det koka tills köttet är mört.

Råskala potatisen och skär den i mindre bitar. Häll i bönorna och ta med stordelen av spadet i burken. Tillsätt potatisen och efterkoka tills potatisen är mjuk. Klart att servera. Tillsätt extra vatten om det blir för torrt.

 

 

gravespit.se © 2007
• Material på dessa sidor får endast länkas eller kopieras om ursprungskällan anges. 
• Free to Copy or link if url gravespit.se is use on your page.

www.gravespit.se