Häst och utrustning!

WesternSadel.

Svensk översättning:

Cinch=sadelgjord

Stirrup=stigbygel

 

En westernsadel skiljer sig ganska mycket från den traditionella engelska typen. Den har fler fästpunkter och fram för allt den har bättre stöd framåt för ryttaren.

Då jag köpte min första westernsadel uppstod vissa problem, hur sätter man fast den på hästen?? En engelsk sadel har två spännen på sadelgjorden och sadeln har två till tre remmar på var sida, man behöver inte vara ett geni för att få ihop detta.

Under sadeln lägger man en filt eller en sadelpad för att inte hästens svett skall förstöra sadeln. Det är den filten som man ser de använder som liggunderlag i westernfilmerna, lukten måste vara underbar efter ett par månaders cattledrive.

En westernsadel har en ½meter kort rem på höger sida och vänster sidas rem är 1½meter. Sadelgjorden har ett stort spänne i vardera ände. Högersidan gick bra men hur fäster man den vänstra?? Drar man igenom remmen får man ca en meter över och inga hål passar. Då fick jag en idé, tidningen Lucky Rider måste ha en bild där man ser infästningen. Jag kan tala om att inga fotografer tar hästbilder från hästens vänstra sida. Dags att utforska Internet. Nu vet jag hur man gör.

Remmen på vänstra sidan skall dras igenom spännet på sadelgjorden, upp över ringen i sadeln och ner genom spännet igen, nu passar hålen. Den bit som man får över kan fästas på två sätt. Endera drar man den genom den läderbit med vågrätt hål som sitter i sadelns framkant eller så gör man ett halvslag runt remmen vid fästringen i sadeln, ser ut som en slipsknut.

Bakre sadelgjord kan man vara utan om man vill, den är till för att inte sadeln skall tippa framåt då man nyttjar sadelknoppen att dra i.

Bröstremmar kan man montera och dessa fäster man på mitten runt sadelgjorden, upp fram mellan frambenen. Höger och vänsters rem fäster man i sadelns främre gjordfäste. Bröstremmen är till för att ta belastningen då man drar framåt med lasso.

Har man en häst som är byggd som en tunna kommer man underfund med vissa fenomen då man sitter upp första gången, hästf-n blåser upp sig och helt plötsligt är sadeln lös. För att få en sadel att sitta fast behöver sadelgjorden dras åt efter någon minut. Jag brukar leda runt hästen ett varv på gården och dra efter någon decimeter innan jag kliver upp själv.

Träns, betsel och tyglar är det som hästen har på huvudet. Träns håller bettet på plats i munnen och en westernmodell är av enkelt utförande och sitter runt hästens öron. Det skall dras fast så bettet sitter i mungipans bakkant utan att det stramar. Tyglarna fäster man i bettet och som ovan ryttare rekommenderar jag att man knyter ihop ändarna. Tappar man den ena så kan jag tala om att hästens mun är väldigt långt från sadeln.

Lasso är ett tillbehör som ser snyggt ut men jag misstänker att inte många kan hantera detta från hästryggen. Fästet är den läderbit som finns på sadelns högra sida och har ett lodrätt hål.

Bäddrullen fäster man bakom sitsen och vattenflaskan hänger man över sadelknoppen. Nu är hästen fullt utrustad och det är dags att ge sig ut på prärien.

Jag hade läst en hel del om westernsadlar innan jag köpte den första. På en modern sadel sitter stigbygelremmen ihop med fendern så det första jag gjorde var att blöta stigbyglelremmarna och vrida dem runt ett kvastskaft. Om man inte gör detta kommer stigbygeln att vilja vrida foten ett kvartsvarv. Jag kan upplysa att så gör de ändå under första ridturerna tills lädret mjukat upp sig.